Смачна закарпатська поливка

Зазвичай на Закарпатті, у неділю, готують поливку. Без неї також не обходиться весілля чи будь-яке інше сімейне свято. Навіть існує легенда про приготування поливки. Циган украв у пана курку і, аби її не знайшли, вкинув у горщик з окропом, коли втікав через кухню. В горщику саме варилася цибуля, прянощі та морква. Злодія впіймали й віддали на панський суд разом з доказами – горщиком з куркою. Відчувши аромат, який линув з горщика, пан спробував на смак. Поливка йому так сподобалася, що він пробачив злодюжці. Відтоді рецепт поливки й розповсюдився. Ця смачна та ситна перша страва входить у десятку всесвітньо відомих угорських страв. На Закарпатті її також вважають частиною культурної спадщини. Поливку часто називають супом проти грипу й застуди, й не дарма! Тож давайте приготуймо! Смачна закарпатська поливка вам сподобається!

Корисна та смачна закарпатська поливка

ПОТРІБНО

  • 1 курка або півник
  • 300 г телятини
  • 4 л води
  • 5 цибулин
  • 4 морквини
  • 2 корені петрушки
  • 1 невеличка кольрабі
  • петрушка, лавровий лист, сіль, молотий перець й горшком до смаку
  • 300–400 г локшини до смаку (на Закарпатті зазвичай використовують тоненьку «павутинку»)

Корисна та смачна закапратська поливка

ПРИГОТУВАННЯ
1. Підготовану курку та телятину нарізати великими шматками, викласти у каструлю й залити 4 л холодної води.
2. Почищені овочі нарізати великими шматками, а кольрабі на 4 частини й також викласти у каструлю.
3. Додати перець горошком, 2 ч. л. солі, лавровий лист й готувати до закипання води. Зняти пінку. Готувати на слабкому вогні накривши кришкою 1 год. Потім бульйон процідити, додати сіль до смаку, довести до кипіння й зібрати ложкою жир.
4. Окремо відварити у підсоленій воді до готовності локшину та промити її.
5. У порційні тарілки покласти порцію локшини й м’яса, залити гарячою поливкою. За бажанням прикрасити поливку петрушкою.

Порада
Замість локшини можна приготувати галушки з манки. Потрібно 1 яйце та манна крупа. Яйце збити вінчиком з дрібкою солі. Тонкою цівкою, помішуючи, всипати манну крупу. Маса повинна вийти, як тісто на вареники. Мокрою ложкою сформувати галушки й відварити їх у підсоленому окропі. Варити, після того, як галушки спливуть, близько 3 хв. Потім шумівкою викласти на тарілку.

закарпатська поливка закарпатська поливка

Дивіться також:
Булочки з корицею – просто і смачно

Фото: Рixabay.com

Дуже смачний сирний кекс

Кекс с творогом
Смачний хліб з морквою та цибулею

хліб с морквою і цибулею
Фунчоза з м’ясом по-корейськи

Фунчоза по-корейски

Яловичина у вині

м’ясо у вині

Маршмелоу у домашніх умовах – просто і смачно

маршмеллоу
Фото: Pixabay.com

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *