Готуємо універсальний в’єтнамський рибний соус

Наріжний камінь в’єтнамської кухні – знаменитий «великий і жахливий» в’єтнамський рибний соус, що сильно пахне, ниок-мам. Він додається до багатьох в’єтнамських страв.

Готуємо універсальний в’єтнамський рибний соус з нами?! Перевірений рецепт шукайте нижче.

ныок мам

Уся правда про приготування соусу ниок-мам

Кажуть, що його виробляють з риби, що перебродила. Розповімо… Дерев’яні бочки вистилають чистими циновками та добірними коралами. Це найкращий природний фільтр. Потім їх наповнюють дрібною рибою по типу тюльки, зверху засипають морською сіллю, кладуть ще циновку і придавлюють масивною дерев’яною кришкою з вагою. У такому вигляді залишають від 12 місяців до 3-х років. Бочки стоять у темному місці (а не на сонці, як часто помилково розповідають різні джерела). Потім отриману масу переливають в іншу посуду тоненькою цівкою. Це і є найцінніший ниок-мам, який постачають у дорогі ресторани. Подальший процес виробництва можна порівняти з доливанням окропу у вже заварений чай.

У пляшках, що надходять до магазинів, міцність соусу не перевищує 25% від первісної. Часто соус додатково розводять водою, а деякі виробники для покращення смаку додають глутамат натрію, сіль та цукор. Соус трирічної витримки вважається володарем високої якості та найбільш вираженого смаку.

У Південно-Східній Азії ниок-мам зазвичай використовується як інгредієнт для приготування страв, але солодкі та кислі різновиди вживають, просто занурюючи в них шматочки їжі.

Як добре ви знаєте в’єтнамську кухню? Не дуже? Давайте тоді спробуємо приготувати дома соус, який надасть стравам азійських ноток.
Звичайно, цей рецепт здивує своїм смаком: солодкий, гострий та кислий одночасно. Соус простий та швидкий. Їм заправляють салати, просто мочають у нього смажені овочі, рибу або м’ясо, а іноді додають у суп з локшиною.

Готуємо універсальний в’єтнамський рибний соус дома

ПОТРІБНО
170 мл рибного соусу «Тайського»
3 лайми
1 перець чилі
200 г цукру (бажано коричневого)
200 мл окропу
1,5 ст. л. чилі-соусу
3–4 зубчики часнику

ПРИГОТУВАННЯ
1. Часник почистити та дрібно нарізати. Перець чилі тонко нарізати.
2. У окріп додати цукор та соуси.
3. Тепер додаємо сік лайму, часник і перець чилі, ретельно перемішати.
4. Перелити соус у чисту скляну баночку й закрити кришкою. Перед використанням баночку з соусом необхідно ретельно потрусити. Зберігайте універсальний в’єтнамський рибний соус у холодильнику під кришкою.

ныок мам

Дивіться також:
Булочки з корицею – просто та смачно

Фото: Рixabay.com

Дуже смачний сирний кекс

Кекс с творогом
Смачний хліб з морквою та цибулею

хліб с морквою і цибулею
Фунчоза з м’ясом по-корейськи

Фунчоза по-корейски

Яловичина у вині

м’ясо у вині

Маршмеллоу у домашніх умовах – просто і смачно

маршмеллоу
Фото: Pixabay.com

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *